"Zonder een fiets kan ik niet leven"

Oud-Venlonaar Marc Peeters bundelt fietsverhalen, interviews en columns in een nieuw boek

door Adri Gorissen

Dagblad De Limburger, 6 juli 2012

"Doorfietsen" heet het boek waarin oud-Venlonaar Marc Peeters reisimpressies, interviews en columns bundelt die met zijn grote liefde fietsen te maken hebben. Vier fietsen staan weggestopt in het halletje van zijn Nijmeegse bovenwoning: een Pherini-racefiets, een voor lange afstanden geschikte vakantiefiets van het merk Avaghon, een ATB Specialized oftewel een mountainbike en eenWellington stadsfiets.

Marc Peeters: "Fietsen en schrijven kunnen niet meer zonder elkaar." Foto Mijntje Wismans

 

Je kunt dus niet om de liefde van Marc Peeters (53) voor het fietsen heen. Die liefde is in zijn jeugd te Venlo ontstaan.

"Ik fietste naar mijn moeder als die was tennissen op de Schaapsdijk. Het was dan voor mij een uitdaging om tegen de berg op te fietsen", herinnert hij zich. Ook knalt hij om de twee weken de Kaldenkerkerweg op om naar VVV te gaan kijken. In het ander weekeinde beklimt hij de Herungerberg als supporter van VHC. De fietsliefde wordt nog eens gevoed door het luisteren naar de tourverslagen op de radio. Het is de tijd van Jan Jansen en Merckx.

Na aan het Thomascollege het gymnasium te hebben doorlopen, trekt Marc Peeters naar Eindhoven om aan de Technische Universiteit sociale bedrijfskunde te gaan studeren. In 1999 vestigt hij zich te Nijmegen, waar hij universitair docent wordt. Zes jaar later stopt hij daarmee en sindsdien is hij freelancer. Hij begeleidt studenten bij het maken van hun scriptie en schrijft. Al die jaren blijft hij natuurlijk fietsen. In de zomer van 1977 maakt hij zijn eerste lange fietstocht naar Vianden in Luxemburg. Peeters:

"Een jaar later ging ik met een paar vrienden in de auto naar Schotland. Daar zag ik twee fietsers en toen besefte ik dat reizen met de fiets veel leuker is. Daarna heb ik alleen nog maar per fiets gereisd." Die fietsreizen brengen hem over de hele wereld, van Europa tot Zuid-Amerika en van Azië tot Zuid-Afrika. Over die avonturen begint hij rond 2000 te schrijven. Al gauw, in 2003, krijgt hij zijn reisverhalen geplaatst in het blad DeWereldfietser. Later publiceert hij daarin ook interviews met bekende Nederlanders of Vlamingen die iets met fietsen hebben, zoals Martin Ros en Kristien Hemmerechts, en columns over fietsen. Inmiddels werkt hij tevens voor het online-magazineWereld van Fietsers en heeft hij buiten Doorfietsen al Ik fiets, dus ik ben (2007) op zijn naam staan. Als hij gaat fietsen heeft Peeters daarom vaak een notitieboekje bij zich.

"Ik fiets en kijk tegelijk", verklaart hij, "bij het opschrijven probeer ik clichés te vermijden. Ik zal niet snel schrijven over een dertiende eeuws kerkje dat ik passeer. Het moet origineler zijn." In een verhaal over Noorwegen geeft hij bijvoorbeeld zes redenen om er wel of niet te gaan fietsen. Rode draad is steeds zijn fietsliefde.

"Zonder fiets kan ik niet leven", stelt hij, "ik doe alles met de fiets. Het fietsen zit bij mij echt overal in. Fietsen en schrijven horen voor mij ook bijeen, ze kunnen niet zonder elkaar. Het is mooi als je over je passie kunt schrijven."

Marc Peeters - Doorfietsen. Uitgeverij
Boekenplan. ISBN 9789086662364.