Fietstochten over de hele wereld, Steve Razzetti (red)

Veltman Uitgevers. ISBN 978 90 483 0327 4, 2010, 192 pagina’s, gebonden, prijs: €24,50

Het leuke van lezen is dat het je verbeelding op gang brengt. Dat geldt ook voor fietsboeken, boeken waarin tochten of reizen beschreven staan. Je kunt er antwoorden vinden op vragen als “zou het iets voor mij zijn?”, of er worden momenten van herinnering of herkenning opgeroepen: “goh, inderdaad, zo heb ik het ook ervaren, of juist niet”.

Dit boek heeft eenzelfde doelstelling, en het is daar in geslaagd.

“Fietstochten over de hele wereld” is in vertaling verschenen als een hardcover editie in stoeptegelformaat. Meteen valt op dat er veel aandacht is besteed aan de vormgeving en het beeldmateriaal.

De samenstellers hebben vierendertig trajecten geselecteerd, verspreid over alle werelddelen. Na een inleiding met een beschouwing over de geschiedenis van het reizen per fiets volgen de verschillende tochten. Per continent wordt gestart met een inspirerend  overzicht van wat het werelddeel te bieden heeft voor de fietser.

Het boek is geschreven vanuit een ‘off the road’ traditie. Meeste tochten zijn alleen af te leggen met een stevige mountainbike, en  - belangrijk – met georganiseerd bagagetransport. Verwijzingen naar touroperators maken de sluikse bedoelingen van de samenstellers helder.

De schrijfstijl van de verhalen is zonder meer aanstekelijk (complimenten aan de vertaler). De vele bezienswaardigheden onderweg, de unieke karakteristieken van het landschap, de cultuur-historische aspecten, ze komen allemaal als smakelijke hapjes aan bod.

Men kan zich terecht afvragen hoe de selectie van de tochten heeft plaatsgevonden. Het boek zegt daar niets over. Het lijkt wat willekeurig. Populaire bestemmingen voor wereldfietsers als Chili, Thailand en ook Zwitserland ontbreken, maar goed, je kunt niet alles hebben. Ook verrassend is de keuze voor een Zweedse trip, in plaats van iets uit Noorwegen bijvoorbeeld. Maar dat maakt de selectie ook verfrissend, zo vond ik de keuze voor de Amalfitaanse kust in Italië een openbaring.

Elke beschrijving van een meerdaagse tocht (van twee dagen tot maximaal drie weken) bevat een kader met routekaartje en praktische informatie. In het algemeen vind ik dat laatste weinig toevoegen, zeker als je bedenkt welke informatie de wereldfietser-in-spé tegenwoordig voorhanden heeft. Sommige aanwijzingen vind ik zelfs onnozel (“…zorg voor voldoende toiletpapier… en/of reservebandjes onderweg…”. “’s Winters zijn de cols dicht”.).

Resumerend lijkt mij deze bundel een ideaal koffietafelboek om ’s avonds door te bladeren, als je inspiratie zoekt voor een volgende fietsreis. Je kunt je vergapen aan de vele adembenemende foto’s en oogverblindende spreads. Daar ligt de kracht van dit boek.

Vierendertig krenten in de pap. Laten ze je goed smaken.

Marc Peeters
Augustus 2011