Brainstormen op de fiets

 

Column Zadelpen

Het zal niemand ondertussen zijn ontgaan. De meeste afspraken komen tegenwoordig tot stand via sociale media. Ook de ideeën om iets leuks te gaan doen vinden we terug op de digitale snelweg. Dat kan wel eens uit de hand lopen: een FaceBook-feestje in Haren, of een oproep om te gaan rellen in Rome, of recent de rabies tijdens de jaarwisseling in Keulen.
Je hoeft je huis, je bed of je stoel dus niet meer uit om je te manifesteren in deze samenleving, tot het moment van verzamelen natuurlijk.


Nog niet zo lang geleden was er een reportage van Andere Tijden over de terreur van RaRa. Ook geen fijne jongens. Het speelde in de jaren ’80, de aanslagen waren vooral gericht tegen de grote multinationals die handel bedreven met foute landen, bijvoorbeeld Shell in Zuid-Afrika.
Aan het woord in die reportage kwam René Roemersma, voorheen René R, toen al frontman van deze groepering. Allicht stonden zijn initialen symbool voor de naam van de beweging? Daar ging het gesprek echter niet over. Op een gegeven moment kwam de logische vraag aan Roemersma: “hoe bedachten jullie al die acties?” Het antwoord kwam er doodgemoedereerd uit: “Fietsen, vooral fietsen”.
Aha, dacht ik. Dus als ze iets wilden bedenken, dan riep René zijn kameraden op (waarschijnlijk de avond of nacht voordien bij sluitingstijd in de kroeg): “morgen fietsen mannen”.
Nogmaals, geen frisse jongens, hoe nobel of sympathiek de oppositie tegen multinationals ook moge zijn. Op de fiets spoten de ideeën eruit, zo stel ik me dat voor. Vanuit Amsterdam snel de polder in, richting Ransdorp, of de dijk op naar Durgerdam. “Laten we de Makro eens te pakken nemen” “Ja, goed!” “Waarom niet een gijzeling?“ ”Een minister, of die ene staatssecretaris!” “Maar dan hebben we een snelle auto nodig”. “Ik weet iemand… etc etc”.
De Makro en ook Forbo trokken zich uiteindelijk terug uit Zuid-Afrika. Tot zover de resultaten van RaRa.

Fietsen als brainstorm, het klinkt me absoluut niet vreemd. Fietsen, niet alleen goed voor je fysiek, maar ook je geestelijke ontplooiing. Schrijver Tim Krabbé, bij ons vooral bekend als schrijver van fietsverhalen, vertrouwde het leespubliek ooit toe dat hij op zijn lange fietstochten altijd achter in de koerstrui een dictafoontje paraat had. Om elke interessante naar binnen dwarrelende gedachte meteen te kunnen vangen en vastleggen.


Advies voor vergaderfietsers: hou wel rekening met ander verkeer, laat je niet volledig opsluiten in die wolk van ideeën, gedachtes en dromen. Vandaar natuurlijk ook het devies om ze snel mogelijk de polder of een ander stiltegebied op te zoeken, maar doe het dan op gedempte toon.
Dus – ik verzin maar iets - kerngroep of bestuur van de Fietsersbond, afdeling Nijmegen en omstreken, als jullie eens verlegen zitten om sprankelende ideeën: ga toch fietsen!

 

Marc Peeters
Februari 2016