Never a dull moment met Remco

Remco Evenepoel wint de Coppa Bernocchi 2021. Op een wijze die we van hem kennen. Van ver aangaan, en solo de handen omhoog steken.

De Coppa Bernocchi staat bekend als een sprinterskoers. Het profiel bewijst dat, enkel in het begin liggen er wat ‘opstulpinkjes’. Of zie anders de lijst van eerdere winnaars. Vandaar dat Remco dacht er maar snel aan te beginnen. Enkele contenders, zoals oudgediende Pinot en coming man Covi zagen het gevaar en sprongen mee met dit avontuur. Gelukkig voor Remco was ook ploeggenoot Fausto Masnada van de partij. Masnada neutraliseerde de contra-attaques op het moment dat zijn teammaat besloot om de rest definitief achter zich te laten.

Eurosport zond de wedstrijd uit, maar er bleek weinig te zien van het spektakel. Bij de start van de uitzending was het pleit immers al beslecht, dat heb je dan met een Remco die er zin in heeft. De kopgroep lag al vele minuten voor. Beelden van het peloton toonden een desperate troosteloosheid: voor de kat zijn kont de koers uitrijden, of wie weet bij het eerste passeren van de eindstreep in Legnano maar in de remmen knijpen. Het weer was een kopie van afgelopen zondag in Noord-Frankrijk: plenzende regen.

Ook de ultieme jump van Remco kwam niet in beeld. De transmissie liet commentatoren Jeroen en Karsten in de steek. In arren moede week de regie uit naar beelden van de Tour of Croatia. Toen de kijker weer terug was in Italië zagen we slechts een eenzame koploper, in een spookachtig decor met koplampen die Evenepoel bijschenen.

Gelukkig was er na afloop wel nog een persconferentie. Dat vergoedde veel, een sketch zoals alleen Italianen die ons kunnen voorschotelen. Lekker rommelig, met onduidelijke rolverdelingen. De liefhebbers van Jiskefet en Monty Python op hun wenken bediend.

Je kunt er als een detective een fascinerend puzzel van maken. Die vrouw links op de voorgrond, voor een vertaalklus opgetrommeld. Ze krijgt de instructies van een man in regenkleding die op gegeven moment de aanwijzingen geeft: nu moet je het in het Italiaans vertellen. De man in de rode jack zou dat de wedstrijdcommissaris zijn? Wie weet een nazaat van signore Bernocchi zelf, naar ik begreep de oprichter van de koers, zo vertelde Jeroen van Belleghem, en tegelijkertijd burgemeester ooit van Leggano.

Italianen in actie, zoals het cliché dat voorschrijft, gesticolando, druk bezig om de kalmte te bewaren. De gigantische beker vooraan rechts op de tafel neemt ook al veel ruimte voor de kijker in beslag. Terwijl de vertaalster haar werk doet zien we dat Remco de armen om zich heen slaat, een renner ervaart de kou meestal pas als hij stil zit. Remco trekt de rits van zijn truitje nog maar eens omhoog. Links van hem zit Fausto Masnada, expliciet bedankt door Remco. Fausto zit er onbewogen bij, een noodzakelijke plichtpleging. Hij krijgt ook geen vragen, of zijn die al geweest?

Dan komt er een laatste vraag, in het Engels, of Remco al goals heeft voor 2022. Bizarre vraag, als je bedenkt dat de hoogmis dit jaar nog moet plaatsvinden. Il Lombardía, in welke laatste editie Remco zo akelig over dat muurtje in de dieperik verdween. Evenepoel heeft slecht één doel, zich tonen in de komende aflevering, in een samenspel met de actuele wereldkampioen wellicht. Is het een geluk voor hem dat het parcours anders is dan voorgaande keren? Geen Sormano (dus ook geen horror-afdaling), aankomst in de Cittá Alta van Bergamo. Ik verheug me nu al op de persconferentie na afloop.


Marc Peeters,

Oktober 2021