Publicaties en managementboeken Marc Peeters

Ik heb meerdere wetenschappelijke nationale en internationale publicaties op mijn naam staan. Een volledige lijst kan bij mij opgevraagd worden.
Hier wil ik slechts de twee boeken vermelden die onder mijn naam in handelseditie zijn verschenen.

Allereerst mijn proefschrift uit 1995, getiteld 'Groepswerk in sociotechnisch perspectief', over ervaringen in binnen- en buitenland met groepswerk in de confectie-industrie, uitgegeven bij Eburon.

Ten tweede een praktische gids uit 1997, getiteld 'Zelfsturende teams: de praktijk aan het woord', voor onderzoekers, adviseurs en verandermanagers over het ontwerp en de invoering van zelfsturende teams, uitgegeven bij Kluwer.

 

Geïnteresseerden kunnen van beide boeken een exemplaar bij mij bestellen (excl. verzendkosten) of ophalen tegen de fors gereduceerde prijs van resp. € 10,- en € 5,-, zolang de voorraad strekt. Postbankrekeningnummer 4006516, t.n.v. Marc Peeters Onderwijsbegeleiding & Tekstproductie.

U kunt beide boeken tevens online bestellen op Managementboek.nl.

Op 18 december 2010 is overleden mijn zeer gewaardeerd afstudeerbegeleider en promotor Ulbo de Sitter. Ter nagedachtenis hierbij een nog steeds - vind ik - aansprekend statement van mij in zijn Liber Amicorum uit 1995: Ulbo's wijze lessen.

Recensie van het boek "Het Nieuwe Organiseren: alternatieven voor de bureaucratie". (Geplaatst in M&O, tijdschrift voor Management en Organisatie, nr. 2 2011)

Twee overige recente artikels:


1. Kwaliteit van de arbeid: kleine verhalen en de grote lijn
Bijdrage verschenen in Liber Amicorum voor mijn co-promotor Frank Pot
Waardevol werk: Van arbeidskwaliteit naar sociale innovatie (red. Dhondt & Vaas), pag.17-26. TNO Kwaliteit van Leven, Hoofddorp 2008



2. Duurzame inzetbaarheid en competentiemanagement
Bijdrage met co-auteur Jac Christis verschenen in Liber Amicorum voor mijn paranimf Fietje Vaas
Sociale innovatie doe je zelf (red. Dhondt & Oeij), pag. 125-129. TNO, Hoofddorp 2012

Op 23 april 2015 verscheen een artikel in De Groene Amsterdammer, onder de titel Managen zonder managers: de revival van zelfbestuur. In dit artikel word ik een aantal malen door de verslaggevers aangehaald, op basis van een eerder gesprek met mij.



In het najaar van 2021 was ik kort op bezoek bij het mythische coöperatie-complex van Mondragón in het Baskenland. Als reflectie daarop, met gebruik van uitvoerige informatierondes en literatuuronderzoek, schreef ik deze reflectie, waarin een kaleidoscopisch en excursionistisch perspectief van de verdiensten van dit model voor ons eigen arbeidsbestel wordt geschetst.
Een ingekorte versie heb ik ingestuurd in het kader van een essaywedstrijd van Groen Links: Hoe komen we voorbij het kapitalisme?

Samen met Roel Schouteten een essay geschreven voor het Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken.Peeters, M., & Schouteten, R. (2024). Lessen van Mondragón. Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken, 40(1), 117-129

Een Engelse vertaling hiervan binnenkort in de nieuwsbrief van de Corporate Rebels.